Laskupohjat

Myydessä tuotteita tai palveluita syntyy ostotapahtuma, josta laaditaan lasku. Lasku on myyjän ja ostajan välinen tosite siitä, mitä ostaja on ostanut myyjältä. Samalla lasku toimii ilmoituksena siitä, miten ostajan tulee suorittaa sovittu hinta kyseisestä tuotteesta tai palvelusta. Lasku voi olla paitsi paperisena, myös sähköisessä muodossa. Nykypäivänä laskut toimitetaan yhä useammin sähköisesti. Sähköisesti laskun voi toimittaa esimerkiksi e-laskuna, sähköpostitse tai verkkolaskuna. Myyjän ja ostajan kannattaa sopia hyvissä ajoin ennakkoon siitä, kuinka lasku toimitetaan. Laskulle on tarkat muotovaatimukset, jotka perustuvat lainsäädäntöön. Muotovaatimukset täyttääkseen laskun lähettämiseen käytetään pääsääntöisesti laskupohjaa. Laskupohja on valmis malli, josta löytyvät täytettävät kentät lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Ostajan tulee maksaa lasku hänelle laskulla ilmoitettujen ohjeiden mukaisesti. Suoritus tulee maksaa myyjän ilmoittamalle pankkitilille eräpäivään mennessä.

Laskupohjan pakolliset tiedot

Laskupohjasta tulee löytyä kaksi eri päivämäärä. Toinen päivämäärä on laskun päiväys, päivä jolloin lasku on kirjoitettu. Toinen päivä on laskun eräpäivä. Eräpäivä on päivä jolloin lasku pitää viimeistään maksaa. Laskulle tulee luoda myös laskupohjaan oma yksilöllinen tunnistetieto, esimerkiksi numerosarja, jolla lasku voidaan tunnistaa ja yksilöidä. Tunnistetiedosta puhutaan usein nimellä laskunumero. Myyjän tiedoista tulee olla saatavilla nimen lisäksi ainakin yhteystiedot ja y-tunnus. Myydystä tuotteesta tai palvelusta tulee kertoa selkeä erittely tuotteen tai palvelun luonteesta ja lukumäärä. Tavaroiden kohdalla laskupohjasta tulee löytyä tieto tavaroiden toimituspäivästä, kun taas palveluista tulee ilmoittaa niiden suorituspäivä. Tämän lisäksi laskulta tulee löytyä tiedot tuotteen tai palvelun hintaerittelystä. Verotiedot tulee liittää lain mukaan laskupohjaan kertomalla myytyjen tuotteiden tai palveluiden veroton yksikköhinta, veron määrä ja verollinen hinta. Laskuun tulee liittää myös tiedot mahdollisista alennuksista tai hyvityksistä.

Laskupohjan käyttö

Valmiin laskupohjan käyttö on suositeltavaa kun haluat säästää aikaa ja vaivaa. Pohjan käyttö on helppoa, eikä sinun tarvitse erikseen miettiä lain velvoittamien vaatimusten täyttymistä. Riittää, että täydennät pohjaan vaaditut tiedot ja toimitat laskun valitsemallasi tavalla ostajalle. Laskupohja on muokattavissa oleva pohjatiedosto, johon täydennät omat tietosi. Se on joustava ja helppo tapa laskuttaa. Laskupohjan täyttämistä varten tarvitset omien tietojesi lisäksi tiedot ostajasta. Myyjänä sinun tulee ilmoittaa oma nimesi ja yhteystietosi. Vastaavat tiedot vaaditaan myös ostajalta. Ilmoittamalla ostajan tiedot laskulle, osoitat laskun hänelle. Yhteystiedot tulee siis löytyä sekä myyjän että ostajan osalta. Kummankin osapuolen yhteystietojen lisäksi laskupohjaan tulee merkitä myytyjen tuotteiden tai palveluiden tiedot ja kappalemäärät. Lisäksi merkitset vaaditut hintaerittelyt, verottomana ja verollisena sekä ilmoitat tiedon veron määrästä prosentteina, eli verokannan. Valmis pohja helpottaa arkeasi ja säästyt ylimääräiseltä byrokratialta toiminnassasi. Aikaa jää enemmän muuhun toimintaan ja laskutukseen liittyvät asiat pysyvät vaivatta järjestyksessä.

Miksi käyttää valmista laskupohjaa?

Laskupohja on helppo ja edullinen vaihtoehto laskuttaa myydyistä tuotteista ja palveluista. Sen käyttämiseksi tarvitset vain tietokoneen ja internetyhteydellä ja selaimen. Voit itse valita missä ja miten luot ja toimitat omat laskusi. Pystyt laskuttamaan ostajia vaivattomasti ja nopeasti. Valmis laskupohja on luotettava tapa luoda tosite ostosta ostajalle ja varmistaa näin ollen omien velvoitteiden täyttyminen myyjänä. Samalla luot kuvaa ammattimaisesta ja osaavasta myyjästä. Laskupohjaa voit muokata omien tarpeidesi mukaan ja toimittaa sen ostajalle haluamallasi tavalla. Pohjan voi tarvittaessa tulostaa omaan käyttöön ja laskun voi lähettää myös paperisena versiona ostajalle. Vaihtoehtoisesti voit toimittaa laskun sähköisesti valitsemallasi tavalla. Oikeaoppisen pohjan luominen kannattaa ulkoistaa, säästät aikaa ja vaivaa itseltäsi. Samalla laskusi pysyvät järjestyksessä ja tarvittavien tietojen löytäminen on helppoa.